Allmän info om veteranbilar

Veteranbilar är en beteckning som används för äldre bilar. Veteranbilar är, per trafikverkets definition, bilar som är tillverkade före 1950-talet, men oftast brukar man räkna bilar som är äldre än 30år som veteranbilar, och det är oftast amerikanska veteranbilar som är extra eftertraktat bland veteranbilar. Enligt en fransk motororganisation kallad FIVA, bör veteranbilar delas in i olika tidsepoker där de äldsta, tillverkade före 1905 kallas ”Antique”, de tillverkade mellan 1905-1918 kallas för ”Veteran”, mellan 1919-1930 kallas för ”Vintage”, mellan 1931-1945 kallas för ”Classic” och de absolut nyaste bland veteranbilar kallas för ”Post 45” och är tillverkade mellan 1946-1960.

T-Ford
T-Ford, eller ”Ford Model T”, som den kallades från början, är den äldsta av veteranbilar, då det var den första bilen som allmänheten hade råd med att köpa, och den blev mycket populär. Den började tillverkas redan 1908 och hade en väldigt lång tillverkningstid, och slutade inte tillverkas förrän 1927. Henry Ford, skaparen av T-Forden, utvecklade flera modeller och prototyper innan T-Forden, men ingen slog igenom och de hade oftast en väldigt kort produktionstid, såsom ”Ford Model A”, som var den första modellen Henry Ford tillverkade, såldes enbart mellan 1903 till 1904 och sålde 1750 stycken bilar för 750 dollar styck.

Veteranbilar, utställningar och tävlingar
Det finns en del olika tävlingar och utställningar för veteranbilar, en del som är återkommande varje år, och en del engångstävlingar. Vissa tävlingar tillåter enbart bilar tillverkade från vissa årtal att tävla, som till exempel en återkommande brittisk tävling för veteranbilar tillåter enbart bilar från den äldsta eran av veteranbilar, kallad ”Antique”, att tävla.

Ett utav de största mötena av veteranbilar i Sverige kallas ”Wheels & Wings” och inträffar årligen tredje veckoslutet i juli i Varberg. ”Wheels & Wings” har en utställning men också en ”cruisingtur”, som innebär att veteranbilarna kör runt på stadens gator, där ungefär 1000 veteranbilar är med och åker runt i staden. Utställningen har flera tusentals besökare.
En annan stor svensk utställning för veteranbilar anordnas på Elmia i Jönköping.

Veteranbilar i Sverige
Veteranbilar är hyfsat förekommande i Sverige. Det finns olika klubbar runt om i Sverige. Många veteranbilsklubbar som oftast specialiserar sig på olika märken eller modeller av bilar, men det finns en hel del klubbar med blandade märken. Många klubbar finns i Motorhistoriska riksförbundet. Det finns även tidningar som inriktar sig på veteranbilar, som till exempel tidningen ”Classic Motor”.

Du kan hitta en hel del återförsäljare som säljer delar till veteranbilar på nätet, och det finns även annonssidor där folk säljer och köper veteranbilar.