Städutrustning ska vara ergonomisk

städutrustningVad har du för städutrustning hemma? En sak som är viktig att tänka på när man handlar städutrustning är ergonomi. Städutrustningen ska vara anpassad efter din kropp och det du klarar av – är du till exempel lång och har en dammsugare med ett skaft vars längd inte går att justera efter din kropp bör du inte använda den dammsugaren speciellt ofta. Ett för kort skaft får dig att böja ryggen på ett ickeergonomiskt sätt vilket gör att du får ont och i längden kan skada den allvarligt. Detsamma gäller med din golvmopp.

En annan typ av städutrustning som borde vara ergonomiskt inhandlad är rengöringsmedel och trasor. Har du haft ett rengöringsmedel som fått dig att behöva stå och gnugga onödigt mycket för att få bort ganska små fläckar bör du testa ett annat. Att stå böjd och gnugga hårt belastar ryggen oerhört mycket så det bästa vore om fläckarna gick bort snabbare eller om du som städar satte dig ned med ryggen rak på en stol medan du torkar.

Städutrustning för större lokaler såsom städvagnar, sopsäckshållare och skyfflar bör också vara ergonomiska. Om du städar på en skola eller arbetsplats där du upplever att den städutrustning du använder skadar dig bör du be dem köpa nytt.

3 thoughts on “Städutrustning ska vara ergonomisk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *