Allmänt om veteranbilar

Veteranbilar är äldre bilar. Man brukar räkna bilar till veteranbilar om de är äldre än 30 år, men trafikverket räknar det till bilar som är tillverkade före 1950-talet, men om man går efter rekommendationer från FIVA, som är en fransk motororganisation, så bör man dela in olika veteranbilar i olika kategorier beroende på under vilken tidsperiod de tillverkades. Den äldsta kategorin är namngiven ”Antique” och är för bilar som blivit tillverkade före 1905, nästa kallas för ”Veteran” och är mellan 1905-1918, efter det kommer ”Vintage” som är mellan 1919-1930, efter det kommer ”Classic” som är mellan 1931-1945 och den nyaste är kallad ”Post 45” och är för bilar tillverkade efter 1945 fram till 1960.

Veteranbilar i Sverige
Veteranbilar är relativt förekommande i Sverige. Det finns en del stora utställningar, som exempelvis ”Wheels & Wings” som inträffar varje år tredje veckan i juli, i Varberg. Flera tusentals besökare kommer då och tittar på veteranbilar, för att sedan se de köra runt i staden i en lång parad.
Det finns även en hel del klubbar som sysslar med veteranbilar i Sverige, och det finns både klubbar som specialiserat sig på ett specifikt märke eller modell, men även klubbar där alla modeller och märken är välkomna att gå med.